Важна информация за длъжниците (Ето какво ще се промени в дейността на колекторските фирми)

Гласувайте за статията

Длъжниците ще имат правото на облекчения

Длъжниците ще имат правото на облекчения

Длъжниците ще имат правото на облекчения

По предложение на ГЕРБ, Министерство на финансите предлага облекчения за длъжниците, които предвиждат промени в Закона за защита на потребителите

Министерството на финансите предлага в свое становище важни промени, касаещи длъжниците и колекторските фирми. По предложение на депутати от ГЕРБ се предвижда кредиторите да нямат възможност да продадат вземането си на колекторска фирма при първото забавяне на вноска по заеми и договори за разсрочено плащане.

По този начин кредиторите ще бъдат длъжни да предприемат действия за доброволно плащане в случай на забавяне на вноска от клиента за някакъв минимален период от време. През този период първите няма да имат право да прехвърлят вземането, предлагат финансовото ведомство.

Това гарантира прекратяването на практиката на недобросъвестни кредитори да прехвърлят вземанията на длъжниците си на колекторски фирми и при минимално забавяне от страна на задлъжнялото лице.

По предложение на депутатите от ГЕРБ дълговете няма да могат да бъдат прехвърляни, освен ако длъжниците не са дали писмено съгласие за това. Кредиторът ще има задължението да уведоми клиента си за прехвърляне на вземането на колекторска фирма. Това трябва да се случи на последния съобщен от потребителя адрес и да бъде доказано чрез подпис върху обратната разписка или по друг подходящ начин.

От финансовото ведомство посочват, че е задължително уведомлението да бъде реално извършено и потвърдено по съответния начин, пишеpariteni.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.нет препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар