април 17, 2024

Богородица спасява неколкократно Зографския манастир от пожари

https://kliuki.net/liubopitno/bogorodica-spasyava-nekolkokratno-zografskiya-manastir-ot-pozhari/166733 Kliuki.net
Богородица спасява неколкократно Зографския манастир от пожари

Чудесата на Божията майка са безчет

Безчет са чудесата на Божията майка, която целият християнски свят почита утре – 15 август.

В повечето случаи чудесата се случват след молитва пред някое от стотиците изображения на Богородица, които притежават необяснима сила.

Богородица спасява неколкократно Зографския манастир от пожари

Ярък пример за това са чудотворните икони на Дева Мария в българския Зографски манастир – Акатистна или още Пожарна в малката църква „Успение Богородично“ и Чуваща – в олтара на голямата църква „Свети Великомъченик Георги“.

Именно Акатистната е иконата, която спасява обителта от пожар, при това неколкократно. За последно това се случва точно преди десет години – през август 2012 година 25 гръцки пожарникари и повече от 30 техни колеги от Благоевград, пет самолета и два хеликоптера не успяват да овладеят пламъците и те стигат до стените на манастира.

На 13 август в 2 ч. през нощта игуменът архимандрит Амвросий вади чудотворната икона на Богородица Акатистна. С монасите повеждат литийно шествие към епицентъра на огъня – пътят към пристанището, където падат на колене и вдигат Акатистна към небето. Половин час по-късно над целия полуостров се изсипва пороен дъжд като най-гъстият облак е над Зограф.

Историята на тази икона не само е чудна, а направо приказно-вълшебна. През 13 век тя се намира в местността Херово на 2 километра от Зограф. Докато чете акатиста на Света Богородица зографски монах чува глас: „Старче, кажи на игумена, че идват лоши хора, врагове на моя Син и мои врагове. Нека в манастира останат само тези, които твърдо могат да пазят вярата“. Това се случва през 1276 г., когато католиците нахлуват в Атон.

Пристигайки в Зограф, монахът с изненада установява, че иконата е стигнала там преди него самия. След като разказва за чудото на игумена Тома, той нарежда по-ценните реликви да бъдат скрити. Някои от монасите бягат в гората, а в кулата на Зографския манастир се заключват 26 човека.

Католиците пристигат от опустошения преди това Ватопед. Разбиват вратите на нашия манастир и им заповядват да се приобщят към католическата вяра. Зографци започват богословски диспут и доказват, че римокатолицизмът е ерес. В резултат на това католиците изгарят кулата, заедно с всички 26 човека вътре.

Само един от монасите успява да се спаси от горящата кула и живее още 30 дни. Именно негови са разказите за станалото пред скрилите се в гората и завърнали се след това в манастира монаси. Опожарената кула стои в Зограф до 1873 г., когато бива съборена.

В основите на кулата е открита иконата на Богородица Акатистна. Светото изображение спасява още няколко пъти обителта от пожари.

Източник: Уикенд