Банковите такси с невиждан рекорд по време на карантината у нас

Гласувайте за статията

Банковите такси в българските банки бележат невиждан рекорд по време на карантината

 

Банковите такси с невиждан рекорд

Банковите такси с невиждан рекорд

Българските банки бележат абсолютен рекорд в нивата на банковите такси по време на пандемията. Тяхната стойност удари тавана. В най-новата история на банковото дело у нас никога не е имало увеличение в подобен размер.

Само за месец април банковите институции у нас са увеличили таксите си с цели 2%, установи проверка на „БАНКЕРЪ”.

За увеличението става ясно при прочит между редовете на написаното в рубриката „Инфлация и индекси на потребителските цени за април 2020 година” на НСИ.

През март увеличението на банковите такси е било в размер на 1.7%. Нп през двата „карантинни” месеца то е близо 4 процента.

Читател на „Банкеръ“ сигнализира, че е заплатил такса за банков превод в размер на 8 лв., която е била 5 лв.

В края на първото тримесечие на 2020 година, отчетеният от банките нетен доход от такси и комисиони бележи спад от 1.1% на годишна база и от 6.8% на тримесечна база, сочи анализ на Асоциацията на банките в България.

Влияние върху този резултат оказват кредитната активност, по-ниските приходи от такси и комисиони, ниските лихвени проценти, начислените разходи за обезценки, оптимизирането на разходите за дейността и по-доброто качество на кредитния портфейл.

Лошото е, че проследяване на движението на таксите в отделните банки е трудно. Тези промени се въвеждат с решения на управителните органи на съответната банка. В правилника за вътрешния ред на всяка от тях е записано, че промените на таксите и комисионните е едностранно и това означава, че банките не са длъжни да информират клиентите си за настъпилата промяна.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.нет препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар