март 28, 2024

НАСА потвърди: Млечния път и Андромеда наистина ще се сблъскат! (СНИМКИ)

https://kliuki.net/liubopitno/nasa-potvardi-mlechniya-pat-i-andromeda-naistina-shte-se-sblaskat-snimki/136454 Kliuki.net
НАСА потвърди: Млечния път и Андромеда наистина ще се сблъскат! (СНИМКИ)

НАСА изчисли, че Нашата галактика,  Млечния път и съседната, Андромеда са пред титаничен сблъсък!

Учените от НАСА, чрез новите инструменти на телескопа Хъбъл, анализирайки траекториите на двете галактики – Млечния път и  Андромеда, изчислиха, че предстои титаничен сблъсък между тях.

[caption id="attachment_7255" align="alignright" width="300"]млечния път Така изглежда нашата галактика Млечния път.[/caption]

След цял век спекулации за бъдещето на Млечния път,  с новите подобрения направени върху телескопа Хъбъл, учените от НАСА вече имат ясна картина за това как ще се развият „взаимоотношенията” между двете галактики.

Андромеда се намира на около 2.5 милиона светлинни години от Млечния път.

Сблъсъкът ще бъде по-скоро „взаимодействие” между двете галактики, като те ще се слеят и ще се установи нова елиптична структура.

[caption id="attachment_7256" align="alignright" width="275"]андромеда Това е съседната галактика Андромеда[/caption]

Звездите в двете галактики са достатъчно далече една от друга, за да се окажат несъвместими и да си взаимодействат пагубно при сливането, но при всички положения ще се променят орбитите, в които те ще се движат. Така и нашата слънчева система също ще се размести и ще отиде по-далеч от центъра на Млечния път.

Най-вероятно ефектът  от взаимодействията между двете галактики ще бъде изграждането на нещо като връзка между тях и Млечния път постепенно ще се измести в нов регион.

Това, както вече споменахме, ще измести орбитите на звездите в Млечния път и Андромеда, което ще доведе до промени  в орбитата и на нашето Слънце. А това от своя страна ще предизвика големи промени и в самата слънчева система и нейните планети.

[caption id="attachment_7257" align="alignright" width="150"]двеете галактики Ето така изглеждат като разположение в пространството двете съседни галактики.[/caption]

Учените уверяват, че гледката на звездното небе от Земята, след сливането на двете галактики ще бъде истински спектакъл, ако обаче има все още човечество!