Хвани ме, ако можеш

Гласувайте за статията

Гледали ли сте филма „Хвани ме, ако можеш“? Ако вие сте пропуснали холивудската лента с участието на Лео Ди Каприо, в родните бизнес среди има „мастит капацитет“, от когото героя в хитовата продукция може само да се учи. Въпросният нашенец се казва Маню Моравенов и досущ като във филма, ловко успява да спечели милиони долари и евро, преструвайки се на мастит играч в сферата на борсовите акции и инвестиции в пазара на недвижимо имущество.

Пътят към света на големите пари за Моравенов започва преди около 15 години, когато нагазва в дълбоките бизнес сделки в портфейла на компанията „Феърплей Пропъртис“. Маню е избран за член на борда на директорите лично от основателя на фирмата Марио Захариев, който му гласува пълно доверие и поверява в негови ръце почти цялото управление на компанията.

Не след дълго, започва да реализира поредица от финансови операции, в които с течение на времето въвлича освен обикновените клиенти на фирмата, едни от най-близките хора, влизащи в колегиалния и приятелския му кръг. Сред тях попадат дори представители на масонските среди у нас, които също биват подведени от блестящия професионален имидж на Моравенов.

Схемата е следната – съзнателно реализира пред заблудените инвеститори проекции на бизнес сделки, които много добре знае, че никога няма да се осъществят. Клиентите обаче му поверяват финансовите си капитали и накрая излиза, че те са губещите, а печеливш е само и единствено Моравенов. Стига се до там, че в сенчестите операции са въвлечени и акционерите на публичната компания, които остават в пълно неведение за нерегламентираните действия от страна на Маню.

Едновременно с тази дейност, той продължава да получава и шестцифрено ежемесечно възнаграждение като член на борда на директорите на могъщата компания.

Разривът настъпва миналото лято, когато Моравенов съсипва по чудовищен начин една от най-важните сделки в историята на „Феърплей Пропъртис“ – закупуването на сградата на бившето Чешко посолство в центъра на София.

Апетитният имот се намира в сърцето на столицата, на броени метри от паметника на Васил Левски и парка „Заимов“. Заради атрактивното си местоположение, се оказва твърде голяма хапка за останалите инвеститори, но не и за „Феърплей Пропъртис“, която има амбицията да издигне луксозна десететажна офис сграда на мястото на посолството.

Проектът печели търга за терена с предложена цена от 5.8 млн. евро. От там цялата сделка е поверена на Моравенов, който почти на финала проваля процедурата по узаконяване, включваща промяна на предназначението на терена и изваждане на всички необходими разрешителни за събаряне на сградата и започване на строеж.

Проваленият с гръм и трясък проект довежда почти до пълен срив компанията, която излиза от сделката с финансови загуби за над 4 милиона евро в комбинация с огромен удар върху рейтинга й на инвестиционния пазар.

Приближени до собственика Марио Захариев лица осъзнават, че главната вина за катастрофата носи именно неговото протеже Моравенов, който е изхвърлен не само от шефската позиция, но и от всички структури на фирмата.

С днешна дата ръководството на „Феърплей Пропъртис“ не желае да бъде свързвано по никакъв начин с лицето Маню Моравенов, което, по никакъв начин не пречи то да продължава схемите си на финансовия пазар.

Възползвайки се от изградения имидж на професионалист в света на инвестициите, оплита в мрежата си нови клиенти.

Наивниците пък му предоставят управление на солидни парични активи, без дори да подозират, че накрая пълна остава единствено сметката на хитрия Моравенов.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.нет препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар